Hoppa till sidans innehåll

Karlstad RK provade distansritt


Karlstad ridklubb provade distansritt.

Söndagen den 25 okt 2014 anordnade Karlstad ridklubb en träningsritt i distansridning.  19 ekipage ställde upp varav 13 var lektionshästar som reds av KRK ungdomar. Enar Jonasson, grenledare för distansen i Värmland samt Göran Söderström från distansföreningen hade hjälpt till med arrangemanget.

Ritten började med en genomgång i lektionssalen om distansritt i allmänhet och dagens begivenhet i synnerhet. Efter lektionssalen blev det en demonstration av veterinärbesiktningen av alla hästar. Hästarna pulsades och fick springa upp. Lektionshästarna visade sig från sin bästa sida och accepterade pulsarens närvaro (c:a 44 i snitt på alla) och sprang upp utan anmärkning även om de på lektionshäst maner bara gjorde minsta möjliga.   Hästarna som kom från distansföreningen visste däremot vad som gällde och var betydligt mer på tårna.

Banan var 8 km och gick över två slingor. Första slingan var KRK:s ordinarie och andra slingan gick förbi Alsters Herrgård och till Välsvikens hållplats där banan vände tillbaks mot KRK. Banan gick delvis på cykelstigen där det både gick och cyklade människor men efter vad jag kunde se samsades alla i bästa sämja. Enligt KRK används cykelstigen som ridväg från och till.  Anna Mårgård och Sofia Öhlen hade åtaget sig jobbet att rida i ett lämpligt tempo som övriga kunde anpassa sig till vilket de skötte bra. Tempot var lugnt med skritt, trav med några rejäla galoppsträckor och medelhastigheten var strax över 10 km/tim vilket var klart godkänt. 

Efter målgång var det pulsning och upptravning där alla blev godkända. Anmärkningsvärt var att lektionshästarna hade lägre puls än övriga vilket tyder på mycket god grundkondition. Dessutom verkade de betydligt piggare i målgång än före start och skulle utan vidare ha kunnat gå två och tre varv till. Omdömet bland lektionsryttarna var att hästarna blev piggare och piggare ju längre de red vilket inte är så underligt eftersom det bästa en häst vet, näst mat, är att springa i grupp tillsammans med goda kompisar.

Som vanligt blev det en korv och något drickbart efteråt samt det vanliga eftersnacket.

Värmlands distansryttare anordnar sin sedvanliga vintercup även i år där upplägget passar alla med relativt korta banor och ridning på idealtid som passar nybörjare och lektionshästar. Information finns på föreningens hemsida, distansivarmland.

 Enar Jonasson

Grenledare distans i Värmland

Uppdaterad: 03 OKT 2016 19:52
Skribent: Görel Hahne

 

 

Våra Sponsorer 2018

 

 

   

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Postadress:
Föreningen Värmlands Distansryttare - Ridsport
Birgit Glanander, Centrumvägen 28
65351 Karlstad

Kontakt:
Tel: 054-53 30 54
E-post: This is a mailto link

Se all info